ABD’de federal yönetimle Teksas eyaleti arasında uzun bir süredir devam eden göçmen krizi tırmanıyor. ABD’de Yüksek Mahkeme’nin Teksas eyaletinin ülkenin yakın tarihindeki en katı sığınmacı karşıtı kanunlarını uygulamasına izin vermesinden birkaç saat sonra New Orleans’taki yerel temyiz mahkemesi yasanın yürütmesini askıya aldı.
KAÇAKLARA AĞIR YAPTIRIM
SB4 olarak isimlendirilen yasa, herhangi bir Teksas kolluk kuvvetinin ülkeye yasadışı yollardan girdiğinden şüphelenilen kişileri tutuklamasına izin veriyordu. Sınır dışı edildikten sonra yeniden eyalete giriş yaptığı tespit edilenlerin en fazla 20 yıla kadar hapis cezası alması öngörülüyordu. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, söz konusu yasayı, federal hükümetin göçü düzenleme yetkisine müdahale edildiğini savunarak ‘anayasaya aykırı’ bulmuş ve eleştirmişti. Öte yandan Meksika hükümeti önceki gün yaptığı açıklamada, Teksas eyaletinden hiçbir göçmenin kendi topraklarına geri gönderilmesini kabul etmeyeceğini açıkladı.
Yasa uygulamaya girerse Teksas’a kaçak giren yabancılar yakalanıp sınır dışı edilebilecek.
GERGİNLİK YENİ DEĞİL
Daha önce Teksas Valisi Greg Abbott, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini, sınır güvenliği konusunda yeterli önlem almamakla suçlayarak, düzensiz göçmenlerin ABD’ye geçmek için çoğunlukla tercih ettiği noktalara dört kilometre uzunluğunda dikenli tel çekilmesini emretmişti. Biden yönetimi de sınır güvenliğinin federal hükümetin yetkisinde olduğunu belirterek dikenli tellerin kaldırılması için ABD Yüksek Mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme tellerin kaldırılması kararını verse de eyalet yöneticileri dikenli tel çekmeye devam etmiş, bunun yanı sıra 25 Cumhuriyetçi eyaletin valileri de ortak bildiriyle Teksas’ın yanında olduklarını duyurmuştu.
Bilgi notu: ABD’li yetkililerin son verilerine göre 2023’te Meksika’dan yaklaşık 2.5 milyon kaçak geçiş oldu. Meksika üzerinden ABD’ye kaçak girmeye çalışan düzensiz göçmen sayısında geçen yıl ciddi artış olduğu belirtiliyor.